Uber влиза на европейския пазар за споделяне на велосипеди

Услугата ще е достъпна първо в Берлин

Uber влиза на европейския пазар за споделяне на велосипеди

Снимка: JUMP Bikes

Компанията за споделени превози Uber обяви навлизане на европейския пазар за споделяне на велосипеди. Американският стартъп ще пусне в Европа услугата на компанията JUMP Bikes, която купи миналия месец, тъй като се стреми да се разшири в други видове транспорт и да постигне разбирателство с местните власти, съобщава Ройтерс.

Uber купи стартиращата компания през април, в опит да се превърне в дружество за мултимодален транспорт.

"Екипът ни работи усилено, за да пусне JUMP в Берлин до края на това лято, а също така планираме да започнем услугата и в други градове в Европа през следващите месеци", каза изпълнителният директор на Uber Дара Хосровшахи на конференция в Берлин.

"Ние се вълнуваме от развитието на велосипедния транспорт, защото може да осигури удобно и екологично пътуване дори в гъсто населените градове, където пространството е ограничено и пътищата са претоварени", каза той.

Uber срещна сериозни проблеми в Европа, услугите й бяха посрещнати с протести на таксиметрови шофьори, а много страни, сред които и България, наложиха съдебни забрани и принудиха компанията да спре услугите си.

Освен това Uber и други компании за споделено пътуване, са обвинявани в причиняване на задръствания в големите градове като Лондон. В британската столица услугите на компанията също бяха спрени и лицензът й за превози отнет.

Хосровшахи каза, че компанията планира да пусне електрическата услуга Uber Green в Берлин до края на годината, след старта й в Мюнхен.

А услугата за споделяне на велосипеди JUMP bikes се радва на голям успех в САЩ и Китай. Велосипедите могат да се ползват под наем от различни точки в градовете, като се отключват и заключват с помощта на мобилно приложение. Те могат да бъдат оставяни на всяка публична стоянка за велосипеди, като така се елиминират разходи за отделна инфраструктура за паркирането им. Освен това местоположението на всички колелета се следи с GPS.
Коментари: 0