UBS отчете 63% ръст на печалбата

Управлението на активите и бизнесът с частни и корпоративни клиенти са основната причини за задоволителните резултати

UBS отчете 63% ръст на печалбата

Снимка: UBS/Twitter

208 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Швейцарската банка UBS постигна сериозен ръст на печалбата през второто тримесечие и по този начин надмина очакванията на анализаторите. Нетната печалба се е увеличила с 63% до 2 млрд. долара. Консенсусната прогноза на анализаторите беше за печалба от 1.34 млрд. долара, предава DPA.

Печалбата преди данъци се е увеличила със 64% в сравнение със същия период на миналата година до близо 2.6 милиарда долара. Оперативната печалба възлиза на малко под 9 млрд. долара, с 21% над нивото от предходната година.

Основната причина за ръста на печалбата е силният растеж в основните бизнес области – управлението на активи и в бизнеса с частни и корпоративни клиенти. В резултата са включени провизиите за лоши заеми в размер на 80 млн. долара. През същия период на миналата година банката трябваше да задели 272 млн. долара.

В същото време обаче финансовата институция поддържа разходите на ниско ниво – съотношението им спрямо приходите е 71.8% – и по този начин е доста под целта за 75 – 78%, който си постави самият кредитор. На ниво от 19.3% възвръщаемостта на собствения капитал също е доста над целите на банката.

Главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамерс потвърждава перспективите: „Развитието на нашия бизнес набира скорост, а стратегическите ни решения и инициативи дават плодове“, цитиран е той в прессъобщение.

Швейцарската банка обяви преди около месец, че е изгубила 774 млн. долара от сделки, свързани с колапса на хедж фонда Archegos Capital, но все пак отчита доста добро ниво на печалба заради ръста на пазарите. Ударът по банката е по-малък в сравнение с претърпените от нейни конкуренти загуби. Credit Suisse например понесе загуби за 5.5 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg