Учени откриха нова планета извън Слънчевата система

Разстоянието й от Земята позволява да бъде наблюдавана с телескоп

Учени откриха нова планета извън Слънчевата система
4184 ~ 2 мин. четене

Учени иткриха скалиста планета с размер, близък до този на Земята. Тя се намира на 39 светлинни години и може да се окаже най-важната планета сред откритите извън Слънчевата система, коментират астрономи, цитирани от The Guardian.

Небесното тяло се намира в южното съзвездие Корабни Платна. То се намира на разстояние, на което позволява телескопите да наблюдават атмосферата му, а това може да помогне за засичане на извънземен живот на други планети в бъдеще.

Планетата е кръстена GJ 1132b. Температурата на повърхността й е 260 градуса по Целзий. Това предполага, че течна вода и живот в познатата ни форма не могат да съществуват, но е възможно да има атмосфера.

GJ 1132b е с около 16% по-голяма от Земята и е три пъти по-близо от която и да е подобна на Земята планета. Учените се надяват, че телескопите ще успеят да засекат данни за химичния състав на атмосферата й, скоростта на ветровете й и цветовете а залезите й.

Новата планета е забелязана докато е преминавала пред звезда червено джудже, което е само една пета от размера на Слънцето. Обикаляйки около звездата на всеки 1,6 дена, GJ 1132b е причинила слаб 0,3-процентов спад в яркостта на звездната светлина.

"Ако тази планета все още има атмосфера, то ние бихме могли да намерим други, по-студени планети, които също имат атмосфера и орбитират около малки звезди. След това бихме могли да изследваме атмосферите за молекули, принадлежащи на живи организми", казва Закари Берта-Томпсън от Института за астрофизика и космически изследвания "Кавали" към Масачузетския технологичен институт (MIT).

Подкрепи Economic.bg