Учени създадоха малък робот-хлебарка

Той ще помага на хора при бедствия

Учени създадоха малък робот-хлебарка

Американски учени от университета Бъркли създадоха малък робот, който може да се промъква през пукнатини, за да помага на хора, затрупани под отломки при земетресения, торнада и експлозии. Технологията е вдъхновена от хлебарките.

"Това, което е впечатляващо при хлебарките е, че те могат да преминат също толкова бързо през процеп от 0.6 см. колкото и през 1.25 см. Това е така, защото те могат да извият краката си напълно настрани“, обясняват учените. Когато бягат хлебарките са високи около половин инч. Те обаче имат умението да "сплескват" телата си до една десета от инча.

Роботът хлебарка е голям колкото длан и е покрит с пластмасов щит, заимстван от крилата на гърба на хлебарката. Учените са го нарекли CRAM (compressible robot with articulated mechanisms).

"При инциденти като земетресения, първо спасителите трябва да знаят дали мястото на развалините е стабилно, но това повечето роботи, не могат да го установят, тъй като не могат да проникнат под отломките. Новият робот ще може именно това - да прониква в пукнатини, тръби и да търси оцелели, както и стабилен път за проникване до тях“, заявяват учените, пише БГНЕС.


Коментари: 0