Учени установиха каква е вредата от електронните цигари

Проучването е проведено в университета в Аделаид, Австралия

Учени установиха каква е вредата от електронните цигари

Снимка: Pixabay

Ново проучване на австралийски учени установи каква е вредата от пушенето на електронни цигари, предадоха световните медии. Изследването е проведено в университета в Аделаид, Австралия. Резултатите показват, че парата, която се отделя от електронните цигари, убива клетките, които пазят белите дробове и покриват трахеята.

Според учените изпаренията от три вида ябълкови течности за електронни цигари могат да унищожат напълно бронхиалните епителни клетки, които покриват цялата човешка респираторна система и пазят дихателните пътища чисти. Парата от електронните цигари може да увреди също и имунната система и по-точно белите кръвни телца,  чиято функция е да складират вредните вещества и клетки в човешкото тяло.

"Електронните цигари и тяхната пара трябва да спрат да се възприемат като по-безвредна алтернатива на обикновените цигари", категорични са изследователите. Те смятат, че трябва да се въведе регулация в производството на течности за електронни цигари.

Припомняме, че в последните седмици стотици американци се разболяха от белодробни заболявания, свързани с тези устройства, а някои от тях починаха. До момента учените в САЩ не са установили конкретни химикали в електронните цигари, които могат да повлияят на здравето, но голяма част от жертвите имат "джобчета с масло", които задръстват белите им дробове.
Коментари: 0