Учени за първи път заснеха раждането на нова планета

Това е постигнато с Големия телескоп на Европейската южна обсерватория

Учени за първи път заснеха раждането на нова планета

Снимка: ESO

2462 ~ 1 мин. четене

Астрономите уловиха в кадър първия потвърден образ на новородена планета, образуваща се около млада звезда-джудже, отдалечена на 370 светлинни години.

Учените в Института за астрономия "Макс Планк" в Германия заснели зрелищната картина на планетата, образуваща се около звездата PDS 70b от Големия телескоп (Very Large Telescope - VLT) в Чили, съобщава "Скай Нюз".

Собственост на Европейската южна обсерватория (ESO), телескопът има един от най-сложните планетни ловни инструменти, известни като SPHERE.

Съкращение от Spectro-Polarimetric High-Contrast Exoplanet REsearch, SPHERE е направил първата снимка на нова планета чрез измерване на различните дължини на вълните на светлината през атмосферата й.

Наречена PDS 70b, планетата се движи в орбита около централната звезда на разстояние около три милиарда километра - подобно на това, на което е Уран в нашата галактика.

Според анализа на изследователите, планетата е газов гигант, който е още по-масивен от Юпитер и има повърхностна температура около 1000 градуса.

Филтърът - официално известен като коронограф - блокира светлината от централната звезда и позволява на астрономите да открият много по-слабата планета и дисковете около звездата.

Подкрепи Economic.bg