Южноафриканският щам „пробива“ защитата на Pfizer/BioNTech

Според израелски учени препарата на Pfizer/BioNTech е по ефективен срещу британската мутация на COVID-19

Южноафриканският щам „пробива“ защитата на Pfizer/BioNTech

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Южноафриканският щам на COVID-19 може да „пробие“ защитата на ваксината на Pfizer/BioNTech, показват данни от проучване на университета в Тел Авив, предава Reuters. Учените поясняват, че мутацията не е силно разпространена на територията на Израел и поради тази причина данните не могат да покажат цялостната ефективност на ваксината срещу различните щамове.

Екипът от експерти е сравнил резултатите на почти 400 души, дали положителна проба за COVID-19 - 14 дни или повече, след като са получили една или две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, с тези на същия брой неваксинирани пациенти със заболяването. Южноафриканският вариант (B.1.351) е бил засечен при около 1% от всички изследвани хора.

„Сред пациентите, които са получили две дози от ваксината, степента на разпространение на мутацията е осем пъти по-висока от тази на неваксинираните – 5.4% срещу 0.7%“, казват изследователите.

Това предполага, че ваксината е по-малко ефективна срещу южноафриканския вариант в сравнение с оригиналния коронавирус и британския щам, който обхваща почти всички случаи на COVID-19 в Израел.

„Открихме непропорционално по-висок процент на южноафриканския вариант сред хората, ваксинирани с втора доза, в сравнение с неваксинираната група. Това означава, че мутацията от Южна Африка е в състояние до известна степен да пробие защитата на ваксината на  Pfizer“, пояснява Ади Щерн от университета в Тел Авив.

От компанията все още не са дали коментар по темата.

На 1 април Pfizer / BioNTech съобщиха, че ваксината им е около 91% ефективна срещу COVID-19, позовавайки се на актуализирани данни от вътрешно проучване. Що се отнася до южноафриканския вариант, те заявиха, че сред група от 800 доброволци в Южна Африка, където B.1.351 е широко разпространен, има девет случая на COVID-19, като всички те са настъпили сред участниците, получили плацебо. От тези девет случая шест са сред лица заразени с B.1.351.

Предишни проучвания показват, че препаратът на Pfizer / BioNTech е по-малко мощен срещу южноафриканската мутация, отколкото срещу други варианти на COVID-19, но въпреки това предлага стабилна защита.

Към момента почти 53% от 9.3-милионното население на Израел е получило по две дози от ваксината на Pfizer.

Коментари: 0