Украйна въведе извънредно положение в енергетиката

Възможни са спирания на тока

Украйна въведе извънредно положение в енергетиката

Снимка: Pixabay

4340 ~ 1 мин. четене

Властите в Украйна обявиха извънредно положение в енергетиката и предупредиха, че са възможни спирания на електроснабдяването заради блокадата от ултранационалисти на железопътна линия, свързваща въгледобивните райони на изток с останалата част от страната.

Решението за обявяване на извънредно положение в енергетиката е взето на заседание на правителството, което се опитва да ограничи потреблението на електроенергия.

Киев продължава да купува за украинските електроцентрали определен тип въглища, които се добиват само в контролираните от проруски сепаратисти източни райони.

Министърът на енергетиката Игор Насалик заяви, че населението и индустрията трябва да пестят електроенергията.

„Ще има спирания на тока, за да уравновесим функционирането на украинската енергийна система, ако мерките за пестене се окажат недостатъчни”, добави той.

Украинските ултранационалисти обосновават блокадата на железопътната линия с аргумента, че Киев не бива да търгува с бунтовниците на изток.

Междувременно Украйна вчера обвини руски хакери, че атакуват енергийната и финансовата система и друга инфраструктура с нов вирус, който прониква в индустриалните процеси.

Олександър Ткачук от украинската служба за сигурност каза на пресконференция, че кибератаките са организирани от руската Федерална служба за сигурност с помощта на частни софтуерни фирми и криминални хакери, а вирусът вероятно е дело на същите хора, създали зловредния софтуер "ЧернаЕнергия" (BlackEnergy).

Подкрепи Economic.bg