Унгария иска да въведе 9% корпоративен данък

Правителството иска да стимулира икономическия растеж

Унгария иска да въведе 9% корпоративен данък
Унгария е на път да задмине България като държавата с най-нисък корпоративен данък в европейския съюз. В опит да стимулира икономическия растеж премиерът на страната Виктор Орбан предлага на парламента в някои случаи корпоративният данък да бъде намален двойно до 9%.

В законопроект, подготвен от правителството, се посочва, че при нетна печалба до 500 млн. форинта (1.6 млн. евро) данъкът ще бъде 9%. Над това ще бъде 19%, както е досега.

С това свое действие Унгария се присъединява към глобалната промяна, която измества фокуса от монетарните стимули на централните банки към бюджетните стимули за икономиката, пише Financial times.

Желанието на Орбан е да намери начин да ускори икономическия растеж, който през тази година ще падне до 2.1% - най-ниското ниво от 2013 г. досега. Той иска това ускорение да се усети още следващата година, тъй като през 2018 г. предстоят избори.

„Намаляването на корпоративния данък ще стимулира растежа, ще даде възможност на компаниите да покрият разходите по наложителното вдигане на заплатите и ще помогне да се привлекат инвестиции“, казва Пртър Вировац, икономист в ING Bank в Будапеща. Според него този ход не представлява опасност за фискалната дисциплина на държавата, тъй като има достатъчно възможности да се компенсира загубата на приходи заради по-ниската ставка.

Според икономическия министър на Унгария Михали Варга загубата за бюджета от тази мярка ще бъде около 145 млрд. форинта (465 млн. евро).
Коментари: 0