147 унгарски фирми искат да инвестират у нас

Стокообменът между България и Унгария е нараснал с 14%

147 унгарски фирми искат да инвестират у нас
3740 ~ 1 мин. четене

147 унгарски фирми ще участват в конференция, посветена на икономическото сътрудничество между двете страни. Те искат да инвестират в България. Това каза в Чипровци посланикът на Унгария у нас Н.Пр. Андраш Клейн, предаде Kmeta.bg.

През 2015 г. с 14% е нараснал стокообменът между двете страни, допълни дипломатът. Той вече е 1,2 млрд. евро. Делът на Унгария е 950 млн. евро. Неговата страна внася у нас автомобили, лекарства, храни, а изнася – части за автомобили, храни.

Унгария е десетият по значение инвеститор у нас. Тя управлява банка ДСК, завод „Родина” в София, завод в Стара Загора. Унгарските инвеститори искат да вложат средства в IT технологиите и логистиката, с което у нас ще бъдат открити нови работни места.

В Чипровци посланикът се поклони и положи цветя пред паметника на българина, наследник на чипровчани, Стефан Дуньов, сподвижник на водача на унгарската национална революция от 1848 г. Лайош Кошут. Поводът е 168-та годишнина на революцията и националният празник на страната.

Животът на Дуньов е посветен на борбата за независимост и свобода. След потушаването на революцията е затворен, но успява да избяга и отива в Италия, където се сражава в армията на Гарибалди. Обявен е за национален герой на Унгария и Италия.

Подкрепи Economic.bg