Университетът за чужди езици в Сеул отличи Бойко Борисов

Българският премиер е почетен за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения

Университетът за чужди езици в Сеул отличи Бойко Борисов

Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения от Чу Ки-сонг, вицепрезидент на Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул.

„Убеден съм, че отношенията между България и Република Корея ще се развият много бързо в редица сфери след днешните разговори – и в областта на енергетиката, и на туризма, машиностроенето. Затова трябват кадри“, каза премиерът Борисов пред корейските студентите, които изучават български език в Сеул. Той е отбелязал пред тях, че през последната година и половина се откри Глобалният мозъчен тръст на Китай в София, а преди три месеца бе отворен офис на Световната банка в България като такива има само два - в Индия и в София.
Борисов е обещал да се подхожда „подобаващо“ към обмена на студенти и преподаватели между Софийския университет и сеулския „Ханкук“. От началото на следващата учебна година се предвижда да има реципрочност между двете държави и по отношение на стипендиите.

Министър-председателят Бойко Борисов подари книги на Катедрата по българистика в университета в Сеул и пожела успех на студентите. Те от своя страна го удостоиха с плакет за признание за приноса му към развитието на българската студентска програма в „Ханкук“ и за продължаване на добрите отношения между Република Корея и Република България.

През 2005 г. в университета в Сеул е създадена Катедра по грецистика и българистика. Всяка година около 15-20 корейски студенти се записват да изучават български език. Те получават знания по българска политика, икономика, култура и традиции. Част от тях пътуват всяка година за академичен обмен в България в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и във Великотърновския университет. През 2019 г. в университета в „Ханкук“ е създаден и Център по българистика (Asian Hub Center for Bulgarian Studies- ACBS).

В България корейски език се изучава в Центъра по източни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски“ в специалността  „Кореистика“ от 1995 г. с преподавател, изпратен от Република Корея. Корейски език се изучава от осми клас и в 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София от учебната 2011/2012 година. Това е първото училище в Европа, в което  има редовно обучение по корейски език.
Коментари: 0