Управляващите не поискаха да изслушат Борисов за ЧЕЗ

От левицата настояха Бойко Борисов да отговори на въпросите кой ще „гони до дупка“ и кой „клати“ правителството

Управляващите не поискаха да изслушат Борисов за ЧЕЗ

Снимка: Economic.bg

684 ~ 2 мин. четене
Депутатите от управляващата коалиция (ГЕРБ-Патриотичния фронт) отхвърлиха искането на опозицията премиерът Бойко Борисов да бъде извикан в пленарната зала и да бъде изслушан по казуса „ЧЕЗ“. „За“ изслушването гласуваха 82 народни представители (основно от БСП), 98 бяха „против“, а 10 се въздържаха.

От левицата настояха Бойко Борисов да отговори на въпросите кой ще „гони до дупка“ и кой „клати“ правителството. Тези изрази излязоха от устата на Борисов вчера, когато той и депутати от ГЕРБ дадоха извънреден брифинг. На него Борисов говори за заговор срещу правителството, опит то да бъде свалено чрез сделката за ЧЕЗ, както и за фиктивната роля на Гинка Върбакова и нейната фирма „Инерком България“ в сделката за дружеството.

БСП предложи промените в Закона за обществените поръчки да отпаднат от дневния ред. „Това управление генерира нестабилност и вихрушка от скандали“, каза депутатът Филип Попов. Според него със скандала за ЧЕЗ, от ГЕРБ се опитват да прикрият друг скандал – със Закона за обществените поръчки.

Законопроектът е внесен от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и ще бъде разгледан на първо четене. Според вносителите промените ще спомогнат за облекчаване на процеса за поддържане на възпрепятстващата способност на съоръжението и своевременно възстановяване на нарушения, причинени от различни природни стихии. Според всички останали предложението е абсурдно.

„Правителството трябва още днес да даде ясен знак, че не приема сделката на ЧЕЗ, а не да търсят зад нея теории на конспирациите и сценаристи, защото не е БСП тази, която стои зад Гинка Върбакова. Не БСП дава гаранции за тази сделка, и не е БСП свързана с офшорни фирми, които искат да завземат една трета от електроснабдяването в България“, каза по Nova зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков. „Ако сделката се случи, фирмата която купува ЧЕЗ, ще задлъжнее с 500 млн. Има два сценария за покриването на тази сума - или ще идат на гърба на потребителите, или това предприятие ще фалира, с последиците, които ще доведе това за 3 милиона българи”, уточни Зарков.

Той припомни, че когато в началото на годината у нас беше чешкият премиер, беше обявено, че една от темите, които той ще обсъжда с българския си колега, е ЧЕЗ. След срещата на двамата премиери обаче е нямало информация по темата.
Коментари: 0