Управляващите в Испания искат предсрочни избори ако бюджетът им не бъде одобрен

В него се предвижда силно увеличение на минималната заплата

Управляващите в Испания искат предсрочни избори ако бюджетът им не бъде одобрен

Снимка: БТА

Испанският премиер Педро Санчес повдигна въпроса за предсрочни избори в страната, ако не успее да прокара проектобюджета си, предаде Франс прес. Той обяви, че няма да изкара мандата си до 2020 г. ако бюджетът не бъде одобрен. 

"Ако не успеем да прокараме бюджета, волята ми да изкарам докрай мандата си ще бъде поставена под въпрос", заяви Санчес на пресконференция, организирана от сп. "Икономист" в Мадрид. "Като ръководител на правителството ще преценя в кой момент да насроча избори и ще го направя в интерес на цялата страна", допълни премиерът социалист.

В момента правителството на Санчес среща съпротивата на каталунските сепаратисти, които не искат да подкрепят проектобюджета му, предвиждащ силно увеличение на минималната заплата. Без тяхната подкрепа Санчес няма да може да прокара бюджета в камарата на депутатите заради крехкото си мнозинство. 

Премиерът, чиято социалистическа партия има само 84 депутати от общо 350, дойде на власт в началото на юни след вота на недоверие срещу предишното консервативно правителство на Мариано Рахой. 
Коментари: 0