В британското правителство се обсъжда отлагане на Brexit

Според неофициална информация някои министри се надяват на отсрочка с осем седмици

В британското правителство се обсъжда отлагане на Brexit

Снимка: БТА

Британското правителство тайно е обсъждало тайно възможността за отлагане на Brexit с осем седмици въпреки предупрежденията на премиера Тереза Мей, че да се говори за това би било контрапродуктивно. Според информация на The Telegraph някои министри се надяват Брюксел да се съгласи на отсрочка до 24 май, ако новото предложение на министър-председателя бъде одобрено от парламента.

Предвижда се през тези два месеца Великобритания да остане в ЕС при досегашните условия.

Публично Тереза Мей обаче настоява, че Brexit трябва да се случи точно на 29 март, както бе определено преди две години, със или без одобрено от парламента споразумение с ЕС.

Мей ще бъде в Брюксел утре, за да поиска от лидерите на държавите членки да приемат законово обвързващи поправки в „предпазния механизъм“ за ирландската граница или да бъдат изправени пред възможността за хаотичен Brexit без споразумение.

Лондон и Брюксел спорят дали постигнатото през ноември споразумение за Brexit, което бе отхвърлено в този му вид от британските депутати, може да бъде предоговорено, което поражда възможността за отлагане на Brexit, споразумение в последния момент или напускане без споразумение.
Коментари: 0