Правилата в ЕС се спазват само преди да станеш член

Ако Блокът отстъпи под натиска на Унгария и Полша, в следващите 10 години той ще започне да се разпада

Тимъти Аш, историк с фокус върху Източна Европа:

Правилата в ЕС се спазват само преди да станеш член

Снимка: БТА

Прекалено дълго – в продължение на години продължи играта на „Ти се правиш, че имаш демокрация, а ние се правим, че ти вярваме“. Ако Европейският съюз покаже на Виктор Орбан и Ярослав Качински, че опитът им да държат за заложници всички европейци, очакващи спешна помощ от коронакризата, и искането на „откуп“ е просто блъфиране, ЕС ще оцелее като съюз от либерални демокрации.

Бюджет на ЕС

Не може да се отрече, че средствата от фонда за възстановяване и бюджетът са крайно необходими. Много милиони хора са на колене икономически заради кризата, но ако ЕС отстъпи под натиска им и още повече размие условието да има върховенство на закона за достъп до евросредствата, в следващите 10 години Блокът ще започне да се разпада, защото ако Европейският съюз не е общност на демокрации и не пази върховенството на закона, какъв е този съюз тогава.

Това мнение изрази Тимъти Аш, един от най-добрите познавачи на Източна Европа и автор на множество книги за политиката и историята на региона, в интервю за Bloomberg.

Тази седмица Унгария и Полша разтърсиха целия Европейски съюз, като наложиха вето върху предстоящия седемгодишен бюджет на блока и приложения пакет от COVID стимули на обща стойност 1.8 трлн. евро. Двете страни възразяват срещу клаузата средствата от еврофондовете и спасителния план да бъдат обвързани с върховенството на закона и спазване на демократичните стандарти.

Според Аш случващото се наистина е шокиращо. Популистките правителства на Унгария и Полша държат целия ЕС и искат откуп, за да могат да продължат да получават много големи суми от него. Това става, докато същевременно те подкопават два от най-фундаменталните принципи, на които се основава Европейският съюз - а именно, че това е общност от демокрации и е споделена правна общност.

Не мисля, че повечето европейци са осъзнали колко лошо е това. Сега Freedom House класифицира Унгария като частично свободна държава. Бих твърдял, че това вече не е демокрация. И това е абсолютно шокиращ факт, който поставя стрела в самото сърце на европейския проект. Полша е малко по-далеч от това състояние, но нейното популистко правителство се опитва да върви по същия път“, коментира Аш.

Според него се оказва, че Европейският съюз е единственият съюз в историята, където правилата трябва да се спазват преди да станеш член, но може да се нарушават след това.

Напускане на ЕС

Според Аш надали двете страни биха напуснали Блока, защото за разлика от британците при Brexit, тяхното население е преобладаващо за оставането им в ЕС. В допълнение към това предположение е и факта, че общо от бъдещия бюджет на ЕС и фонда за възстановяване Унгария следва да получи близо 10% от своя брутен вътрешен продукт. Полша от своя страна пък е най-големият бенефициент на евросредства спрямо размера на икономиката си.

Коментари: 0