В Индия 150 км ще се изминават за 25 мин. с Hyperloop

Това обаче ще стане след около 10 години

В Индия 150 км ще се изминават за 25 мин. с Hyperloop
1800 ~ 1 мин. четене

След десетилетие изминаването на 150-километровото разстояние между индийските градове Мумбай и Пуна може да отнема само 25 минути, пише Quartz.

Регионалното правителство на индийския щат Махаращра подписаха с американската компания Virgin Hyperloop One рамково споразумение за създаване на ново високоскоростно транспортно съоръжение между двата града. Очаква се Hyperloop да понижи времето за изминаване на 150-те км от сегашните 55 на 25 минути.

Hyperloop е експеримент, който получи тласък от американския предприемач от южноафрикански произход Илон Мъск. Технологията се състои в задвижвани чрез магнит капсули, които превозват пътници и товар по тръба с ниско налягане. Капсулите се движат с над 1000 км/ч.

Virgin Hyperloop One, която получи значителна финансова подкрепа от британския инвеститор и основател на конгломерата Virgin group Ричард Брансън, беше първата компания, която изпробва технологията през месец май 2016 г.

Инвестицията на компанията в Индия започна през ноември 2016 г., когато тя подписа меморандум за разбирателство с органа за регионално развитие на Пуна, за да се проучат възможните маршрути и дали е технически възможно изграждането на Hyperloop в Индия. Проектът, който ще се развива чрез публично-частно партньорство, ще започне след 6-месечно задълбочено проучване. Ще бъдат анализирани законовата рамка и моделите за финансиране на проекта.

Подкрепи Economic.bg