В Индия отново могат да се колят говеда

Кравите, според хиндуизма, изповядван в Индия, се почитат като свещени животни

В Индия отново могат да се колят говеда

Индийският Върховен съд отмени правителствената забрана за купуване на говеда от страна на кланици, съобщава Hindustan Times. Ограничението бе наложено от правителството на индийския премиер Нарендра Моди на 25 май, като то включваше продажбата на говеда, включително крави за колене и ограничение на търговията с говеда до собствениците на ферми.

Това решение засегна по-бедните фермери и понижи доставките към месната индустрия в страната. Забраната се отрази основно на мюсюлманските търговци на месо и кожи, които са изправени пред нарастващо насилие от страна на групите в защита на кравите. Самите фермери пък също бяха лишени от традиционен източник на доходи от продажбата на застаряващи говеда и такива, които не дават мляко.

Повторното разрешаване говеда и крави да могат да бъдат продавани на кланиците обаче предизвика протести и фестивали в защита на говеждото месо в няколко щата. Демонстрантите заявиха, че няма да въведат заповедта, тъй като правителството не може да диктува хранителните навици на гражданите.

Според хиндуизма, изповядван в Индия и Непал кравата се почита като свещено животно. Яденето на говеждо месо в тази религия е табу. Кравите и свещеният бик в древните и изначални земеделски култури са на особена почит, тъй като са най-едрото и плодотворно домашно животно, впрегнато за оран.

Заповедта обаче предизвика протести.

Коментари: 0