В ИТ сектора работят 10 000 фирми

В страната се усеща изостряща недостатъчност на специалисти

В ИТ сектора работят 10 000 фирми
В ИТ сектора в България работят около 10 000 фирми, като повечето от тях са малки и средни. Това стана ясно по време на връчването на наградите в класацията "ИКТ Топ 100" на ICT медиа. 

В страната вече се усеща изостряща недостатъчност на специалисти за ИТ сектора. През 2016 г. се очаква делът на предприятията, работещи за износ, да се увеличи от 65% на 70%. Голяма част от фирмите вече сами подготвят бъдещия си персонал поради липса на кадри на пазара. 

"Страната се налага като център на развойна дейност в Европа и набира популярност в международен план. ИТ секторът у нас реализира сериозни приходи и ръстове. Надявам се по този начин да започнат да се развиват и други сектори на икономиката, които ние подкрепяме", заяви Мариета Захариева, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Секторът в България вече не се движи само от чуждестранни компании, като местните фирми започват да достигат зрялост и да се стремят към регионално лидерство. Забелязва се готовност от страна на компаниите да инвестират в услуги с добавена стойност като облачните технологии, разработката на софтуер по поръчка и създаването на отделни звена за IT аутсорсинг. 
Коментари: 0