В кои държави е забранено празнуването на Коледа

Нарушаването й може да се накаже строго

В кои държави е забранено празнуването на Коледа

Снимка: Pixabay

В някои страни коледното настроение не съществува и дори ако се появи може да се стигне до арести. Празнуването на Коледа е забранено в редица мюсюлмански държави поради религиозни и други причини. Представяме ви няколко държави, в които има забрана за празнуване на Коледа:


Саудитска Арабия

Ислямските закони не позволяват честването на Коледа, а жителите на Саудитска Арабия са наясно с това какво е позволено и какво не в страната им. През 2013 г. властите задържаха над 40 души за празнуване на Коледа. 

Китай

Коледа не се празнува в комунистическата държава. Жителите обаче намират свои начини да почетат празника и да го отпразнуват.

Северна Корея

Рождество Христово е забранено трайно в КНДР, както и всички религиозни обичаи около празника. Нарушаването на забраната може да се накаже строго.

Сомалия

В Сомалия е наложена национална забрана за честване на Коледа. Християните в страната, които искат да празнуват, трябва да го правят тайно.

Япония

Коледа не е официален празник в Япония. Официална забрана за празнуването й няма, но празника не е обявен за почивен ден в страната, тъй като християнството не е доминиращата вяра.
Коментари: 0