В следващите 10 години се очаква огромен недостиг на работна ръка

Увеличават стипендиите, за да стимулират учениците, заяви образователният министър

Красимир Вълчев:

В следващите 10 години се очаква огромен недостиг на работна ръка
Огромен недостиг на работна ръка във всички сфери се очаква през следващите десет години. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в Бургас.

По думите му ще има голяма необходимост от хора със средно образование."Ще настояваме за увеличаване броя на учениците в професионалните паралелки", коментира той. 

Красимир Вълчев обясни още, че за да стимулират учениците да учат повече, от следващата година ще увеличат стипендиите, като за целта са заложени допълнителни 3 млн. лв. за допълнително финансиране на паралелки за придобиване на професии с най-голям недостиг на пазара на труда. 

"Проблемът в професионалното образование е това, че стана по-малко престижна опция. Много малко родители насърчават децата си да се включат в професионалното образование", каза още той.

Министърът на образованието посочи, че министерството е готово за промени в нормативната уредба или за отпускане на бюджетни средства за разширяване на дуалното образование. "Средствата, които имаме, са достатъчни. Разширяваме броя на учениците, които са включени в дуалната форма на обучение, но това зависи от активността на гимназиите и от желанието на учениците", подчерта Красимир Вълчев. 
Коментари: 0