В центъра на София ще може да се строят сгради до 50 м

В закона се въведе понятието за „много високо строителство”, в което не се ограничава височината на сградите

В центъра на София ще може да се строят сгради до 50 м

В централната част на София ще бъде позволен строежът на сгради до 50 метра, а в по-голямата част на града до 75 м. Това предвиждат промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО), приети на второ четене днес от депутатите.

Изключение от правилото за строеж на 50-метрови сгради ще се прави за имотите, попадащи в зоната на новия делови център на София (край бул. „Тодор Александров”).

До 100 м височина ще може да се строи в 400-метровата зона около метростанциите извън централната градска част и извън районите "Триадица", "Лозенец", "Младост" и "Изгрев".

За територията, ограничена от софийския околовръстен път, южна строителна граница на София, бул. "Цар Борис III", допустимата височина на сградите е до 15 м. В това ограничение влизат районите около Витошка яка - „Бояна”, „Драгалевци”, „Симеоново” и „Витоша”.

В закона се въведе понятието за „много високо строителство”, в което не се ограничава височината на сградите, но такива зони ще бъдат определяни по Общ устройствен план (ОУП) от Столична община.

В предишния вариант, промените в тези зони бяха подробно определени, като трябваше да са двустранно по Околовръстен път при ж.к. "Люлин" и по бул."Цариградско шосе"- от кръстовището на 7-ми км до р. Искър.

От закона отпадна и определението за "междублоково пространство", което трябваше да се въведе за първи път.

Коментари: 0