Прокуратурата обвини 11 служители на НАП в организирана престъпност

При направени обиски на апартаменти и автомобили са били открити и иззети общо 300 хил. лв.

Прокуратурата обвини 11 служители на НАП в организирана престъпност

11 от общо 20-те задържани вчера служители на НАП са обвинени от Специализираната прокуратура в участие в организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления.

„Става дума за досъдебно производство, по което работим с колегите от ГДБОП. Дейността по оперативна линия е започнала преди 4-5 месеца, а досъдебното производство е образувано преди месец за престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления. Към момента тече привличането на 11 лица като обвиняеми за участие”, каза Иван Гешев, административният ръководител на Специализираната прокуратура.

По думите му един човек е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, състояща се от данъчни служители на НАП – София. На част от обвиняемите ще бъдат повдигнати и дела за парични престъпления – подкупи и пране на пари.

Също така данъчните служители са издавали информация от Контрабандния център на заинтересовани лица.

Вчера са били направени обиски на седем апартамента на заподозрените и на множество леки автомобили. От домове на служители от НАП – София са били иззети общо 300 хил. лв.

„Сумите, които са намерени и иззети от домовете на служителите на НАП - София, са в размер от около 300 хил. лева в различни валути и бижута. В тази връзка ще има обвинения, свързани с пране на пари, които са свързани с корупционните престъпления, извършени от групата”, каза заместник-административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

„Структурата е била основно от ръководители на екипи, които помежду си са разпределяли своите роли, въздействали са върху членовете на екипите и така са координирали своите действия. Като дори се е стигало до моменти, в които определени търговци, които не са могли да отговорят напълно на изискванията за сумите, които са им били поискани, са се договаряли с данъчните служители с оглед на възможностите си”, добави той.

Коментари: 0