Ваксината на AstraZeneca изглежда е ефективна срещу бразилския щам

Според източник на Reuters няма да се налага модификация на вече разработената ваксина

Ваксината на AstraZeneca изглежда е ефективна срещу бразилския щам

Снимка: БТА

5412 ~ 1 мин. четене

Предварителните данни от проучване, проведено в Оксфордския университет, показват, че ваксината срещу COVID-19, разработена от AstraZeneca, е ефективна срещу варианта P1, или бразилския вариант, съобщи източник на Reuters. Данните показват, че ваксината няма да се нуждае от модификация, за да е ефективна срещу варианта, за който се смята, че произхожда от амазонския град Манаус.

Ваксина на AstraZeneca

Източникът не е предоставил точната ефикасност на ваксината срещу мутацията. Пълните резултати от проучването трябва да бъдат публикувани скоро, вероятно през март.

Ранните резултати показват, че ваксината на AstraZeneca е по-малко ефективна срещу южноафриканския вариант, който е подобен на P1. Впоследствие Южна Африка преустанови употребата на ваксината в страната.

Информацията идва след проучване с малка извадка и предполага, че ваксината срещу COVID-19, разработена от китайската Sinovac, може да не работи ефективно срещу бразилския вариант.

Представители на AstraZeneca и университета в Оксфорд не отговориха веднага на искането за коментар.

В момента Бразилия се изправя срещу брутална и продължителна втора вълна на коронавируса, като в сряда постига дневен рекорд от 1910 смъртни случая.

Вариантът P1 е сред факторите, за които епидемиолозите смятат, че допринасят за увеличаване на случаите и в научната общност има загриженост относно устойчивостта на варианта към ваксините.

Подкрепи Economic.bg