Ваксините не стигат, Лондон ще хитрува пред коронавируса

Националната здравна служба е разпоредила да се сложи една доза на максимално много хора, втората ще почака няколко месеца

Ваксините не стигат, Лондон ще хитрува пред коронавируса

Снимка: БТА

3983 ~ 2 мин. четене

Великобритания изпитва недостиг на ваксини и заради това решава да предприеме ход, който за мнозина изглежда рисков – няма да следва инструкциите на производителите и засега ще слага само по една доза на хората. Евентуално по-нататък, когато производството напредне, ще се слага и втората задължителна доза, която гарантира ефективността на ваксината.

По информация на The Guardian Националната здравна служба (NHS) е изпратила разпоредба до служителите да се ваксинират възможно най-много хора в страната с първата доза. Според спецификациите и на трите водещи производителя към момента – Phizer/BionTech, Oxford-AstraZeneca и Moderna – само с една доза процентът на ефективност е близо два пъти по-нисък.

Според изданието 500-те хиляди британци, които вече получиха първата си доза, ще трябва да чакат до 12 седмици за втората, въпреки че по указания тя трябва да се постави след 3-тата или 4-тата седмица. От NHS уверяват, че никой няма да остане без втората си доза, необходима за гарантиране на пълен имунитет.

Сър Саймън Стивънс, главен директор на Националната здравна служба, очаква в късната пролет във Великобритания да са ваксинирани 25 млн. души от приоритетните групи. Според съсловни организации на лекарите обаче тази внезапна промяна в плановете ще предизвика огромен натиск върху здравната система и кампанията за ваксиниране на населението. Тя ще се окаже и повод за тревога сред хиляди хора от най-рисковите групи, които получиха първата си доза и сега ще тънат в неизвестност кога ще се появи втората. Според  д-р Джулия Патерсън правителството трябва максимално бързо да мобилизира армията в помощ на лекарите за тази мащабна операция.

На практика промяната означава, че много хора, които получиха ваксина от 8 декември нататък, ще чакат чак до края на март за втората доза, посочва The Guardian. Здравните власти обаче са притиснати от огромната вълна новозаразени в последните седмици и очакванията смъртните случаи скоро да надхвърлят 1000 на денонощие. Болниците се задъхват и от огромния брой хора в тежко състояние, особено в южните части на Англия. Заради тази тежка ситуация управляващите в здравеопазването считат, че трябва да се приоритизира поставянето на първа доза на възможно най-много хора от най-рисковите групи, за да се намалят смъртността, усложненията и хоспитализациите.

В писмото на Стивънс се посочва, че всеки, който трябва да получи втората си доза до понеделник, ще я получи по план. За хората, които по график трябва да се явят за втора доза след 4 януари, ще има разсрочване от 3-4 до 12 седмици.

Подкрепи Economic.bg