Ваксините спасяват живот: две графики, които го доказват категорично

България е черната овца, където напълно ваксинираните са едва 29% от населението

Ваксините спасяват живот: две графики, които го доказват категорично

Снимка: БТА

7964 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ваксинационните кампании в Европейския съюз се движат относително добре, като целта е до март месец населението да е напълно имунизирано – чрез ваксина или чрез преболедуване. Разбира се, в страни от тази тенденция е Източна Европа, а черната овца е България, където напълно ваксинираните са едва 29% от населението.

Европейската комисия публикува в социалните мрежи две графики, които категорично подкрепят връзката между ваксинацията и по-ниската смъртност и хоспитализации.

Напълно ваксинираните хора са по-малко вероятно да умрат от COVID-19, отколкото тези, които не са ваксинирани“, пише в поста си в Instagram пресцентърът на Комисията. И прикачват графика, с която онагледяват този факт.

С друга илюстрация те показват, че ваксинираните хора е по-малко вероятно да бъдат хоспитализирани поради COVID-19.

Ваксинацията ни помага срещу тежки симптоми на COVID-19.“

По време на днешната експертна среща в сектор „Икономика“ между т.нар. партии на промяната Кирил Петков заяви, че ваксинацията в България ще се превърна в основен приоритет на бъдещия кабинет и той лично ще се заеме с това.

ПО данни на Министерството на здравеопазването към 23 ноември в страната са приложени общо 3 201 874 дози от ваксините срещу COVID-19. Починалите от началото на пандемията, диагностицирани официално с коронавирус, са 27 507. Според експерти обаче реалното число е много по-голямо, тъй като обхватът на тестването не е достатъчно голям.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg