Валери Симеонов ще оглави съвет за интеграция на хората с увреждания

Социалният министър Бисер Петков обясни, че мярката е за бъдещето, а не за този кабинет

Валери Симеонов ще оглави съвет за интеграция на хората с увреждания
Автор: Цветан Петров
Валери Симеонов, за чиято оставка майките на деца с увреждания продължават да настояват чрез протести, е на път да оглави Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. Това е заложено в проекта за Закон за хората с увреждания, който днес беше приет на първо от здравната и социална парламентарни комисии.

Във въпросния Съвет ще участват представители на държавата, определени от Министерския съвет, национално представителните организации на и за хората с увреждания, национално представителните организации на работниците и служителите, национално представителните организации на работодателите и Националното сдружение на общините в Република България.

Съветът за интеграция на хората с увреждания ще си сътрудничи с различни органи за координация и мониторинг, които ще участват в разработването на политики и програми за хората с увреждания.

Интересно е как Симеонов би се представил като председател на новия съвет, който ще бъде създаден след приемането на Закона за хората с увреждания. Днес той в сутрешния блок на БНТ коментира, че не би се извинил за изказването си, че майките на деца с увреждания са „кресливи жени с уж болни деца”, тъй като извинението му нямало да бъде искрено. След среща с премиера Бойко Борисов обаче Симеонов се извини на тези, които са се почувствали обидени от изказването  му.

Организаторите на протеста на майките веднага реагираха на неискреното му извинение и написаха във Facebook: „Как да очакваме да останеш на поста и да прокарваш политики в социалната сфера, здравеопазването, децата, демографията след демонстрацията на явно незачитане на достойнството на хората с увреждания и при демонстрираната нескрита омраза!!!”.

Социалният министър Бисер Петков коментира, че за него е нормално ресорният вицепремиер по демографска политика да е председател на новия Съвет за интеграция на хората с увреждания. Той
обясни, че правилата са за бъдещето и че тази мярка не е съобразявана с този кабинет, а занапред.
Коментари: 0