Прокуратурата поиска от Желязков да провери концесията на пристанище „Росенец“

Миналата седмицата стана ясно, че има заповед за забрана за достъп до акваторията и района на парк „Росенец“

Прокуратурата поиска от Желязков да провери концесията на пристанище „Росенец“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

440 ~ 1 мин. четене

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал „Росенец“. В най-кратък срок МТИТС следва да предостави на ВАП концесионния договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора и  инвестиционната програма.

Миналата седмица стана ясно, че държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е издало заповед, с която се забранява морския достъп до акваторията и района на парк „Росенец“. Забраната действа от 21.00 ч. на 9 юли до 21.00 ч на 15 септември. Решението дойде два дни, след като председателят на „Демократична България“ Христо Иванов и членове на неговата партия „акостираха“ с гумена лодка на плажа и забиха българското знаме. След това неидентифицирани служители на НСО се опитаха да ги избутат, а един от мъжете захвърли по неуважителен начин българския флаг. Това предизвика политическо напрежение между президента и премиера, които си прехвърлят вината за случката.

Часове след това министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг, обяви, че подобни действия са „капан“ за властта, заложен от НСО и президента.

В събота пък беше организирана протестна дейност под наслов „масово ходене на охраняем плаж“. Стигна се дори до сблъсъци с полицията и до арести.

Подкрепи Economic.bg