Въпреки обещанието на АПИ за панели на „Хемус“ хората излизат на протест

Тепърва ще има обществена поръчка за проект, а след това и за самите панели, казаха от Института за пътна безопасност

Въпреки обещанието на АПИ за панели на „Хемус“ хората излизат на протест

Снимка: Economic.bg/Архив

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Жители на община Ботевград ще излязат на протест срещу завишените нива на шум във вилна зона „Зелин“. Протестното шествие е насрочено за 20 юни и ще се проведе въпреки обещанието на Агенция „Пътна инфраструктура“ да изгради шумоизолиращи панели по магистралата.

„Проблемът с шума във вилната зона на Ботевград от автомагистрала „Хемус“ е от много години и кореспонденция с АПИ се води от 2000 г. насам, но без резултат. Протест ще има. Вчера бяхме на среща с АПИ и те казаха, че искат да изградят панелите, но пари няма. До края на годината ще бъде пусната обществена поръчка за проект за изграждане на такива панели, а след това ще трябва да се търсят пари и за самото изграждане“, обясни за Economic.bg председателят на УС на Института за пътна безопасност Богдан Милчев.

„До края на годината Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обяви обществена поръчка за изработването на Акустичен и конструктивен проект, по който след това шумоизолиращите съоръжения ще бъдат изградени“, каза председателят на АПИ Георги Терзийки след вчерашната среща с Института за пътна безопасност, цитиран от пътната агенция. Важно е да се отбележи, че след приключване на обявената обществена поръчка е възможно да има обжалване, което може да продължи с години и така да се забави поставянето на шумоизолиращите панели.

Терзийски подчерта, че тази седмица агенцията обяви аналогична обществена поръчка за изработването на проекти за близо 8 километра шумозащитни огради на участъци от автомагистралите „Тракия“ - край село Мирово, община Ихтиман, на „Струма“ - в района на Църква, община Перник, и Бело поле, Благоевградско, и „Хемус“ край село Чурек, община Елин Пелин.

Обявеният протест за 20-ти юни ще започне в 10:30 ч. на площад „Освобождение" до сградата на община Ботевград.  Шествието ще премине през Ботевград и ще спре на АМ „Хемус". Очакват се над 1000 човека. Протестът-шествие се организира от местна гражданска инициатива "Зелин", с подкрепата на Института за пътна безопасност, като участие ще вземе и кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов. Очаква се представител и на АПИ, който да отговори на исканията на хората, съобщиха от Института за пътна безопасност.

Коментари: 0