Варна пуска 200 електрически велосипеда под наем

Така Варна ще стане първата община в Европа със система за алтернативно придвижване изцяло с помощта на електрически велосипеди

Варна пуска 200 електрически велосипеда под наем

Снимка: Pixabay

Община Варна ще пусне 200 електрически велосипеда, които ще могат да се наемат от поне 15 стоянки в града. Паркингите ще бъдат оборудвани със зарядни станции, покрити със соларни панели, с WiFi и видеокамери, а всеки велосипед ще бъде снабден с GPS.

С новите возила гражданите и гостите на морската столица ще могат да се придвижват до централните градски части по алеи, съобразени с проекта за интегриран градски транспорт, туристическата инфраструктура и бизнес зоните. Така Варна ще стане първата община в Европа със система за алтернативно придвижване изцяло с помощта на електрически велосипеди, интегрирана в транспортната система.

Това предвижда проектът „Електрически велосипеди за иновативно градско бъдеще“ по програмата Urban Innovatiove Actions, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие. В него Варна ще участва като водещ партньор. Общинската комисия по европейски въпроси и международно сътрудничество даде съгласието си за това на заседание днес, съобщава Kmeta.bg.

Проектът ще надгради вече съществуващата мрежа от велоалеи и ще създаде нова инфраструктура, изцяло обслужваща системата за споделяне на електровелосипеди. За първи път в Европа ще бъдат изградени експериментални буферни паркинги, които освен познатата вече услуга P+R ( Park&Ride – Паркирай и ползвай публичен градски транспорт) ще предлагат възможност и за наемане на електровелосипеди за придвижване към центъра на града. Новата услуга P+R+B ( Park&Ride&Bike) ще бъде иновационният принос на община Варна към усилията на страните от Европейския съюз за намаляване на автомобилите в централните градски зони, създаване на условия за здравословен начин на живот и опазване на въздуха от автомобилните газове.

Продължителността на проекта е до 48 месеца от неговото стартиране. Финансирането от ЕС може да стигне раззмер до 5 млн. евро, или 80% от цялата стойност на проекта. Съфинансирането от община Варна е 20% от сумата.

Коментари: 0