Варуфакис: Гърция ще плати навреме

Финансовият министър на страната намекна, че кредиторите са се държали по-меко с предишното правителство

Варуфакис: Гърция ще плати навреме
3605 ~ 1 мин. четене
Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обеща, че страната му ще изплати дълговете си към своите кредитори навреме, съобщава Reuters. Думите му са опит да се намалят опасенията, че е възможно страната да обяви фалит по плащането на 450 милиона евро дълг към МВФ по-късно тази седмица.

Варуфкаис заяви пред гръцките медии, че правителството на крайнолявата партия СИРИЗА иска да приключи преговорите "възможно най-бързо", но не може да приеме условия, които "задушават икономиката".

"Няма да обречем страната, както направи предишното правителство, на задушаване в дългосрочен план", заяви финансовият министър на страната и намекна, че кредиторите са се държали по-меко с предишното правителство.

Според местните издания Гърция трябва да постигне споразумение за финансиране с кредиторите си на среща с министрите на финансите на еврозоната на 24 април.

"На срещата на еврогрупата на 24 април трябва да има предварително споразумение, както беше договорено в документа на еврогрупата на 20 февруари", казва Варуфакис.

Атина предложи нов пакет реформи миналата седмица в опит да й бъде отпуснато финансиране от спасителния пакет за страната, но засега кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд не са одобрили предложенията.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg