Варуфакис вече е консултант на лейбъристите

Британската опозиция засилва борбата срещу бюджетните икономии

Варуфакис вече е консултант на лейбъристите

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис е назначен за консултант на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания. Това съобщи лидерът й Джереми Корбин в интервю за вестник Islington Tribune.

„Варуфакис е интересен, защото е преминал през всички преговори с Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд“, отбелязва лидерът на британската опозиция.

Той изтъква създадените от Варуфакис контакти като финансов министър по време на работата му върху преструктурирането на гръцкия дълг.

Във връзка с това Корбин определя като ужасно отношението на кредиторите към Гърция и казва, че неговата партия трябва да протегне към балканската държава „ръка за помощ“, пише в. The Telegraph.

„Осъзнавам, че не сме в еврозоната, но е въпрос на разбиране как да оспорим схващането, че може да отрежете пътя си към просперитет, когато всъщност трябва да растете към просперитет”, обясни лидерът на лейбъститите.

Преди време Корбин обвини европейските лидери в „тероризъм” спрямо Гърция, заради опитите им да й наложат строги финансови регулации. Според него „строгите бюджетни икономии са като да се опитваш да издоиш мляко от болна крава, биейки я с камшик”.

Лидерът на лейбъристите наскоро се срещна с гръцкия премиер Алексис Ципрас и двамара обсъдиха мерки за борба със строгите икономии.

„И двамата искаме да видим икономическа стратегия, изградена около борбата със строгите икономии и сме много загрижени за дейността и властта на ЕЦБ, въпреки че Великобритания не е в еврозоната и едва ли някога ще бъде”, заяви Корбин. 

Коментари: 0