Васил Велев бе преизбран за председател на АИКБ

Бяха одобрени и приоритетите в дейността на асоциацията за следващите четири години

Васил Велев бе преизбран за председател на АИКБ

Снимка: АИКБ

360 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Досегашният председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев бе преизбран за нов мандат по време на общото събрание на организацията. Негови заместници ще са Данета Желева, Никола Зикатанов, Румен Радев и Кънчо Стойчев.

В УС на АИКБ влизат още Боян Бойчев, Кирил Бошов, Стефан Василев, Мариана Итева и Стефан Чайков. Общото събрание одобри и приоритетите в дейността на асоциацията за следващите четири години. Тя ще работи за подобряване на бизнес климата в страната, за повишаване на конкурентоспособността на икономиката, за развитие на капиталовите пазари и научно-изследователската дейност и за насърчаване провеждането и продължаването на реформи в сферите на енергетиката и човешките ресурси.

Според АИКБ макроикономическата политика на страната ни трябва да бъде насочена в три основни направления – запазване на данъчния модел, ефективен контрол над публичните разходи и дружествата с монополно положение на пазара и курс към еврозоната и ОИСР. Асоциацията ще подкрепя запазването на пропорционалния данък от 10% и размерите на осигурителните вноски.

Акцент в приоритетите на АИКБ е индустриалната политика, за да се подкрепи развитието на икономиката, така че да се създадат условия за ускорен икономически растеж, а оттам ръст на доходите.

Освен това АИКБ поставя акцент и върху развитието на капиталовите пазари, които според асоциацията може да бъдат използвани за набиране на ресурс за финансиране на инвестиционни проекти както на малки и средни предприятия, така и на проектите със значим обществен интерес, включително участие в международни дружества, изграждане на енергийни, индустриални мощности, както и инфраструктурни проекти.

Коментари: 0