Вътрешното потребление задвижва германския растеж в края на 2016 г.

Държавните разходи, домакинствата и строителството поддържат положителния тренд

Вътрешното потребление задвижва германския растеж в края на 2016 г.
296 ~ 1 мин. четене

Германската икономика увеличи 4 пъти темпа си на растеж до 0.4% през четвъртото тримесечие на 2016 г., като по-високите държавни разходи, повишаващото се частно потребление и строителство компенсираха нетното забавяне във външната търговия, показват официалните данни, цитирани от Reuters.

Потвърждавайки първоначалните очаквания за растеж Федералната статистическа служба обяви, че износът се е повишил с 1.4% за последното тримесечие, а вносът – с 3.1%, което означава, че нетната външна търговия изважда 0.4 процентни пункта от растежа на БВП.

Държавните разходи се увеличават с 0.8%, което допринася за растежа с 0.2 процентни пункта. Германските власти харчат милиарди евро за настаняване и интегриране на повече от 1 млн. бежанци, много от които пристигнаха в страната от началото на 2015 г. от военни зони като Сирия и Ирак.

Разходите на домакинствата се повишават с 0.3% на тримесечна база, което също добавя 0.2 процентни пункта към БВП за посочения период. Потребителите се възползват от рекордно високата заетост, повишаването на реалните заплати и ниските разходи по кредити.

Инвестициите в строителство са се увеличили с 1.6%, добавяйки още 0.2% към растежа. Нарастващото население на Германия, повишената сигурност на работните места и рекордно ниските лихви стимулират бум в сектора на недвижимите имоти.Подкрепи Economic.bg