Възходящ тренд за Румъния и Сърбия

Русия с добри възможности след поскъпване на рублата

Възходящ тренд за Румъния и Сърбия
228 ~ 2 мин. четене

Възходящ тренд за пазарите в Румъния и Сърбия отбелязват анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт в последния си месечен анализ на регионалните капиталови пазари. В Русия текущата инвестиционна картина също се подобри след последното поскъпване на руската рубла. 

Предстои да стане ясно дали акциите ще продължат да поскъпват и в местна валута, тъй като на този етап по-голямата част от положителните движения в цените на акциите през тази година са вследствие на колебанията на валутния пазар, смятат икономистите на Карол.

Перспективите пред българския SOFIX остават неутрални. Индексът отбеляза спад през изминалия месец април и се върна на нивата от 500 пункта. Според експертите след малка консолидация на тези нива той отново ще опита да поднови позитивния си тренд. Не лошите корпоративни отчети в последните дни на месец април, могат да послужат като добра отправна точка за местните инвеститори и да дадат добър тон на пазара.

Като цяло месец април беше положителен за капиталовите пазари от региона на Централна и Източна Европа, отбелязват анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт. Особено силно бе представянето на Русия. 

Индексът MICEX (в рубли) поскъпна с 3.8%, но успоредно с това рублата поскъпна драстично спрямо долара. Така индексът RTSI (в долари) отбеляза ръст от 16.91%. Печалби регистрираха борсите в Румъния (+6.7% за индекса BET), Сърбия (поскъпване от 4.9% за BELEX 15), Хърватска (ръст от 2.3% за CROBEX). 

С много силно представяне беше Унгария, чийто индекс се повиши с близо 15 % през месеца и вече е вторият най-добре представящ се индекс в света от началото на годината след много слабо представяне през 2014 г. Полша също се представи силно с ръст от 5 % през април. 

Единствено борсите в България и Украйна бяха под натиск и загубиха съответно 2.2% (SOFIX) и 10.3% (PFTS). Големите губещи на БФБ за месеца бяха едни от най-ликвидните позиции като ЦКБ и Химимпорт, със спад от 10 % и 5.95 %, което показва, че апетитът за риск е все още на ниски нива за по-спекулативните акции, отбелязват анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт.

Подкрепи Economic.bg