Възможна е среща Турция-ЕС по време на българското Европредседателство

Според Екатерина Захариева Брюксел и Анкара трябва да спрат да си комуникират чрез медии

Възможна е среща Турция-ЕС по време на българското Европредседателство
576 ~ 2 мин. четене

Въпреки че среща за отношенията между Турция и Европейския съюз не е предвидена в програмата на българското Председателство на Съвета на ЕС не е предвидена, такава може да се състои.

Това коментира в сутрешния блок на Българската национална телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя добави, че диалогът с Анкара трябва да бъде честен, да не се случва чрез медии и да е фокусиран върху добрите отношения.

През 2017 г. заради референдума за промени в конституцията на Турция, които  увеличиха значително правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган отношенията между Анкара и Брюксел сериозно се изостриха. Европейската комисия и по-конкретно еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан през май миналата година разкритикува Турция, че се отдалечава от ЕС и неговите принципи. Същевременно Анкара влезе и в остра дипломатическа битка с Германия – най-голямата икономика в ЕС.

През последните седмици обаче Анкара смекчи реториката. На 28 декември Ердоган заяви, че страната му иска да има добри отношения с ЕС и неговите страни членки. „Ние нямаме проблеми с Германия, с Холандия или Белгия. Разбира се, ние желаем да имаме добри отношения с ЕС и страните от ЕС“, обясни държавният глава. Също така на 6 януари германските и турски министри на външните работи проведоха среща, след която изразиха намерение да подобрят дипломатическите отношения между двете страни.

Захариева коментира също, че предизвикателство пред българското Европредседателство са промените в Дъблинския регламент и старта на разговорите по бъдещата бюджетна рамка на съюза. „Видяхме какво стана на преговорите при миналата финансова рамка. Почти с година се забавиха проектите”, каза тя.

„Тук е доста сложен периодът - от една страна, по-малко бюджет след решението на Великобритания да напусне, а от друга страна, нови политики, които искаме да финансираме и всичките подкрепяме като опазването на външната граница, фонда за сигурността, новият фонд за отбрана, това е изключително голям успех, много силна интеграционна политика на ЕС само за година, т.е. тук показва, че когато наистина сме обединени заедно можем да постигаме бързо съгласие в интерес на гражданите на ЕС”, добави тя.

Подкрепи Economic.bg