Възможно е поскъпване на тока след либерализацията на енергийния пазар

Пълното освобождаване на пазара на ток у нас ще се случи плавно през 2016 г., каза Теменужка Петкова

Възможно е поскъпване на тока след либерализацията на енергийния пазар

Възможно е поскъпване на тока след либерализацията на пазара догодина, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР. 

„Каква ще бъде цената на електрическата енергия след пълната либерализация на енергийния пазар – едва ли има някой, който да се наеме с категорична прогноза”, посочи тя. Но побърза да уточни, че това, което показва международната практика е, че след първите месеци от въвеждането на пълна либерализация на енергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия, след което настъпва спад под тези преди либерализацията.  

Пълното освобождаване на пазара на ток у нас ще се случи плавно през следващата година, заяви енергийният министър. На 11-ти декември Българската независима енергийна борса ще започне работа пробно. 

До средата на декември трябва да има резултат от преговорите с 11-те чужди банки, изразили готовност да отпуснат заем, с който НЕК да се разплати с американските централи от комплекса "Марица Изток". „Вече успяхме с двете американски централи. Проведохме срещи, на които НЕК се уговори, че удължаваме срока на споразумението до 26 февруари 2016 г.”, посочи Петкова. 

На въпрос за евентуална газова криза в Европа, след като Русия спря  газопредаването за Украйна, тя заяви категорично, че не са налице никакви основания за притеснения, свързани със снабдяването с газ у нас.

Коментари: 0