Вдигат годишната винетка на 145 лв.

Управляващите предлагат увеличението да влезе в сила от 2016 г.

Вдигат годишната винетка на 145 лв.

Правителството обсъжда увеличение на цените на винетките за използване на пътищата от следващата година. Министрите ще избират между три варианта за вдигане на цената, пише „24 часа“.

Единият е винетките да бъдат вдигнати от 67 на 145 лв., или повече от двойно увеличение на сегашната цена. Това е най-вероятният сценарий, който упраеляващите обсъждат, посочва изданието.

Стикерите за седмица и месец ще бъдат увеличени от същия порядък. В момента те са съответно 10 и 25 лв.

Очаква се с увеличението на винетките от леки автомобили приходите да се удвоят спрямо сегашните 200 млн. на година, сочат разчетите на правителството.

Целта на увеличението е събиране на повече средства, които да бъдат насочени към ремонт на пътища или строежи по трасета, за които няма еврофинансиране. Тази година например, кабинетът отдели 100 млн. лв. за ремонти по старите участъци на „Тракия“ и „Хемус“.

Останалите два варианта за поскъпване на годишната винетка са тя да стане 97 лв. или среден вариант 120 лв.

Припомняме, че цената на винетките за леки автомобили не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в останалите европейски държави. В Словения например годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро.

За винетките за тежкотоварни автомобили също се предвижда повишение на цените. За старите камиони с тегло над 12 тона е предвидено цената на сегашните 1300 лв. да стигне 1700 лв. Бусовете и малките камиони ще плащат между 800 и 1000 лв. за годишна винетка. В момента цените са съответно 684 и 586 лв. ако са по-нови.

Винетките за тежкотоварните автомобили ще поскъпват с по-малко от тези за леките, тъй като цената им е вдигана през 2013 г. с 30%, пише в правителствения доклад. Освен това те ще бъдат обхванати и от тол такса, за която в момента регионалното министерство очаква анализ от Световната банка.

Прогнозите са, че чуждите тирове ще плащат 10 пъти по-висока такса за преминаване. В момента те дават по 10 евро, а при въвеждането на толтакси, цената им ще достигне 100 евро, за да бъде сравнима с цените в съседните страни.

Коментари: 0