Великобритания е в тежка рецесия след 20% срив на икономиката

Това е и най-големият тримесечен спад от 1955 г. насам

Великобритания е в тежка рецесия след 20% срив на икономиката

Снимка: Unspalsh

Британската икономика се срина през второто тримесечие на годината, отчитайки най-лошия показател сред големите икономики в света по време на пандемията. Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство с 20.4% през април-юни е по-лош от дори тежко засегнатите Франция и Испания.

Британската икономика се срина през второто тримесечие на годината, отчитайки най-лошия показател сред големите икономики в света по време на пандемията.


Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство с 20.4% през април-юни е по-лош от дори тежко засегнатите Франция и Испания. Това е и най-големият тримесечен спад от началото на съпоставимите записи през 1955 г. Това става ясно от данните на Национална статистическа служба на Великобритания, публикувани днес. 

Въпреки големия срив, резултатите са по-добри от прогнозните на икономистите, които очакваха 21.4%.

Икономиката на Великобритания е официално в рецесия за първи път след финансовата криза през 2008 г., тъй като пандемията на коронавирус потопи страната в най-дълбокия спад.

След спада от 2.2% през първото тримесечие, цифрите потвърждават, че икономиката на Обединеното кралство потъна в рецесия след избухването на Covid--19 през март и наложените от правителството ограничения, с цел овладяване на вируса.

Растежът се върна през май и се засили през юни, макар и не достатъчно, за да компенсира драматичния срив в производството през април - първият пълен месец на ограниченията за бизнеса и социалния живот, който беше достатъчно дълбок, за да тласне икономиката към отрицателен показател през тримесечието.

Коментари: 0