Лондон се кани да увеличи данъците в търсене на $84 млрд.

Покриването на емитирания дълг по време на COVID-19 изправя британската икономика пред изпитание

Лондон се кани да увеличи данъците в търсене на $84 млрд.

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Великобритания обмисля увеличаване на данъците с общо 84 млрд. долара, за да може управляващият държавната хазна Риши Сунак да се справи с емитирания дълг по време на пандемията, предава Bloomberg по информация на Института за фискални изследвания.

Решението дали ликвидността да бъде компенсирана чрез събирането на повече данъци ще стане ясно на 3 март, когато Сунак ще обяви плана си за справяне с разрушителните последствия от пандемията. COVID-19 принуди Лондон да изтегли заеми, чиито обеми са най-високите досега в мирно време.

Възможно е растежът да е достатъчно бърз, така че огромните фискални дефицити да се разсеят до голяма степен сами по себе си“, каза Пол Джонсън, директор на IFS.

„Но анализаторите не са обединени в тази позитивна прогноза. По-вероятно е да продължим с неустойчивите дефицити. Бъдещите повишения на данъците, при това с големи проценти, е много вероятно, но все още можем да го забавим", добави финансистът.

Анализът, базиран на прогнози на Citigroup, показва, че последствията от здравната криза, довела до най-дълбокия икономически спад през последните три века, може да са дори по-лоши от прогнозата на Службата за бюджетна отговорност от края на миналата година.

Според Института за фискални изследвания перспективите сега не са много по-ясни, отколкото през ноември. Балансираният сценарии е, че Великобритания ще емитира още около 181 млрд. долара дълг до 2025 г., което е с 30% повече от прогнозата на OBR. При песимистичния сценарий тази сума нараства до 265 млрд. долара. Ако икономиката успее да премине леко през трусовете и трайните щети бъдат малко, дефицитът ще се увеличи със 70 млрд. долара.

Ситуацията се усложнява допълнително, тъй като Великобритания претърпява и една от най-тежките здравни кризи. В страната има регистрирани над 4 млн. заразени с COVID-19 и почти 122 000 загинали – резултати, които бият рекордите на разпространение на болест на галва от населението. Междувременно са налице и едни от най-лошите икономически резултати.

Правителството ще заеме 560 млрд. долара – сума, равняваща се на около една пета от размера на икономиката – през настоящата фискална година. Дълговата тежест от над 2.9 трлн. долара засега е управляема, тъй като лихвените проценти са на исторически ниско ниво. От IFS предупреждават, че Министерството на финансите ще е уязвимо, ако тези лихви се повишат.

Министрите са изправени пред задачата да стимулират икономическо възстановяване, докато се борят с последствията от Brexit и подържат ангажиментите си за нулиране на нетното замърсяване с изкопаеми горива до средата на века.

Коментари: 0