Великобритания ще плаща по £13 на ден на принудени на самоизолация граждани

Според синдикатите обаче сумата е твърде малка

Великобритания ще плаща по £13 на ден на принудени на самоизолация граждани

Снимка: БТА

Правителството на Великобритания заяви, че ще плаща на служители с ниски доходи по 13 паунда на ден, ако им се наложи да се самоизолират по време на пандемията. Според синдикатите обаче сумата е твърде малка, за да се възползват гражданите от мярката.

Плащанията започват с пробен период от 1 септември в области на северозападна Англия, където в момента има допълнителни мерки за социално дистанциране, за да бъдат овладяни местните огнища на Covid-19, съобщиха от Министерството на здравеопазването, цитиранo от Bloomberg.

Правителството на Борис Джонсън бе под натиск да засили подкрепата си за хора, които са принудени да се самоизолират, след като бъдат диагностицирани с Covid-19 или след като са имали контакт с потвърден случай. Страхът от загубен доход се счита за ключова причина хората да не се самоизолират, увеличавайки риска заразените работници да допринесат за нов скок на вируса, който отново може да доведе до блокада на части от икономиката.

Тези, които бъдат диагностицирани с Covid-19, ще получат 130 паунда за 10-дневен карантинен период, а тези, които трябва да се самоизолират в продължение на две седмици, тъй като са били в контакт с някой, който е дал положителен резултат, ще получат 182 паунда, според ведомството. Правителството заяви, че новата финансова помощ ще бъде предоставена само на работници, които не могат да изпълняват работата си от дома и които вече получават или универсален кредит, или данъчна помощ при ниски доходи.

Пред BBC в четвъртък, здравният секретар Мат Ханкок заяви, че има „потенциал“ програмата да бъде разширена извън изпитателните области и защити размера на плащанията.

Франсис О'Гради, генерален секретар на Конгреса на търговския съюз, заяви обаче, че „оскъдните“ суми няма да покрият нуждите на хората и критикува правителството за ограничаването на мярката само за определени области.

Преди обявяването на Ханкок група водещи синдикати и висши членове на опозиционната Лейбъристка партия поискаха от правителството работниците да получават пълно заплащане по време на периоди на самоизолация. По-късно кметът на лейбъристите на Манчестър Анди Бърнъм, ключова фигура в кампанията, заяви, че планът на правителството „не достига достатъчно далеч“, предава BBC.

Последните данни показват, че 6115 души са дали положителни резултати за коронавирус в Англия през последния период, което е 8% спад, въпреки увеличението с 2% на броя на тестваните.

Коментари: 0