Великобритания сключи първа търговска сделка след Брекзит

Новият търговски съюзник води след себе си големи възможности, но и вътрешни проблеми за Лондон

Великобритания сключи първа търговска сделка след Брекзит

Снимка: БТА

1260 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Преговорите между Великобритания и Австралия завършиха успешно и двете страни сключиха търговска сделка за обмен на стоки, предава BBC. Пактът означава, че британски продукти като автомобили, шотландско уиски и керамика ще бъдат по-евтини за продажба на новия пазар, заявиха от Даунинг Стрийт. Въпреки това споразумението носи сериозни притеснения за фермерите в Обединеното кралство. 

Премиерът Борис Джонсън и австралийският му колега Скот Морисън финализираха сделката по време на вечеря на Даунинг Стрийт. Това е първата търговска спогодба, която се договаря от нулата, откакто Великобритания напусна ЕС. Тя се разглежда като изключително важна стъпка към присъединяването на Обединеното кралство към по-широко споразумение за свободен обмен на стоки в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Очаква се новата търговска сделка да даде на британските и австралийските производители на храни и на други фирми по-лесен достъп до пазарите на ответната страна. Правителството на Великобритания заявява, че членството на страната в Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP) може да предостави на британските фермери огромни възможности, които не са за изпускане.

Началото на нови главоболия

Сред британските фермерски общности обаче започва да се заражда недоволство от новината. Представители на сектора заявиха, че последиците от Брекзит за Великобритания може да се повторят, тъй като отново правителството не се е допито до най-важните в сделката – британските работници.

Притесненията им идват от хранителните стандарти на Австралия и методите им на производство. „Страхуваме се, че няма да има съществени предпазни мерки, които да спрат фермерите да бъдат подбивани от евтин внос, след като Австралия използва различни химикали за производство, които тук са забранени“, заявяват фермерите.

Земеделските производители в Австралия имат право да използват някои хормонални стимулатори на растежа, пестициди и фуражни добавки, които са забранени в Обединеното кралство. Според Националния съюз на земеделските производители (NFU) австралийските фермери също така могат да произвеждат говеждо месо на по-ниски производствени разходи, с което биха могли да подбият конкурентите във Великобритания.

„Ние виждаме потенциалния внос на евтини австралийски продукти на по-ниски цени в индустриален мащаб като реална заплаха за препитанието ни. Казаха ни, че ще бъдат предприети регулации това да не се случи, но никой не е споменал конкретни методи и имаме опасения, че Великобритания ще бъде изхвърлена от два пазара“, поясняват земеделските производители.

От Министерството на международната търговия по-рано заявиха, че всяка сделка с Австралия ще включва защита за селскостопанската индустрия и няма да компрометира високите стандарти на Обединеното кралство.

Търговският секретар Лиз Тръс защити плановете за сделка с Австралия миналия месец, казвайки: „ще се уверим, че във всички сделки, които правим, британското земеделие процъфтява“.

Австралийските земеделски производители по същество са били извън пазара на Обединеното кралство в продължение на почти 50 години, тъй като за тях е почти невъзможно да се справят с ограниченията, тарифите и квотите на Брюксел. Президентът на Австралийската национална федерация на земеделските производители заяви, че е било много трудно да се проникне във Великобритания, защото е „твърде скъпо и твърде далеч“.

Подкрепи Economic.bg