Стефан Янев: Разкриваме нещо повече от хаос в управлението

Според служебния премиер във всички сектори на държавното управление има "системен безпорядък и липса на правила"

Стефан Янев: Разкриваме нещо повече от хаос в управлението

Снимка: Красимир Свраков

2144 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Това, което заварихме в управлението, вече коментирах с думата хаос. За съжаление колкото повече се заравяме по сектори, намираме нещо повече от хаос – системен безпорядък и липса на правила. Така започна изложението на служебния министър Стефан Янев, който днес представи анализ на първия месец на управлението на служебния му кабинет.

"Затревените източени язовири са метафора, отнасяща се и за другите сектори", коментира премиера, визирайки скандала между настоящия и бившия икономически министри по темата с ремонтите на няколко малки язовира, за които Кирил Петков обяви, че са ремонтирани но от половин година стоят празни. Неговият предшественик от ГЕРБ Лъчезар Борисов му отвърна с посещение на място на единия язовир край Ловеч, заявявайки, че Петков го е източил за три дни преди да направи проверката, което беше странно твърдение, предвид тревата, която отдавна е обрасла по дъното на язовира. Дори кметът на съседното село заяви, че язовирът е бил източен преди няколко месеца, след което Лъчезар Борисов даде интервю, в което промени мнението си и вече твърди, че наистина язовирът е бил източен преди няколко месеца.

"Опитваме се в този анализ да поставим началото и да покажем единните си усилия за преодоляване на причините, които изкараха много хора на площадите миналото лято и есен. Демонстрациите показаха една зрялост на демократичния процес в България и стремеж за промяна. Промяна, която ще даде възможност на гражданите да осъзнаят, че са водещи в политическия процес. Силата на гражданите е, че те определят дневния ред на политиците. Колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре", каза още Стефан Янев на днешния брифинг.

"Опитваме се да представим реалистичната картина на състоянието на държавата в този анализ. Реалистичната картина показва корупция, маскирана в законосъобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, дори култура и образование, са обрасли с подобни негативни констатации, които първо трябва да покажем на гражданите, после да се опитаме да ги решим по прозрачен и правилен начин", добави още той.

Искаме да покажем нов стил на управление, което да накара хората да преодолеят чувството на безнадеждност, беззаконие и безнаказаност. Полагаме основите на този тип политическо поведение, което да бъде продължено от партиите в новото Народно събрание и новия кабинет. Също така искаме да вдъхнем увереност на гражданите, че вотът на всеки един има значение – за нашето бъдеще, за бъдещето на нашите родители и нашите деца. Посланието ни към всички е: гласувайте, за да имате представа и усещането, че участвате в управлението на страната", каза служебният премиер.

Подкрепи Economic.bg