Събитията в България напомнят на мафиотски сериал на Netflix

Политическите скандали се задълбочават преди ключовите избори на 11 юли

Politico:

Събитията в България напомнят на мафиотски сериал на Netflix

Снимка: Красимир Свраков

3011 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Главозамайващите ежедневни заглавия в България се чувстват по-скоро като сюжетни линии от хитов мафиотски сериал на Netflix, отколкото като действителни събития, които се разиграват в държава член на Европейския съюз месец преди парламентарни избори, пише европейското издание Politico. Скандал с подслушване в стил Уотъргейт, земеделски магнат, обвиняващ правителството на бившия премиер Бойко Борисов в изнудване, държавна банка, която предоставя стотици милиони евро на ограничен кръг компании. Така изданието описва случващото се в страната преди ключовия вот на 11 юли.

Големият въпрос е дали това е моментът, който означава окончателен край на ерата на „Борисов“, посочва Politico.

Актуалните разкрития засилват широко разпространения обществен гняв, че подобен на октопод елит дълго време е държал и упражнявал властта, действайки като престъпна банда – чрез рекети на всички нива в икономиката, както и чрез службите за сигурност, медиите и съдебната система.

Категоричен знак, че България вече не е в състояние да „лети под радара“, е намесата на Вашингтон, пише изданието, визирайки санкциите по закона „Магнитски“ срещу двама български олигарси, един държавен служител и десетки свързани с тях фирми. Министерството на финансите на САЩ определи мерките си срещу българите като „най-голямото действие, насочено към корупцията досега“ навсякъде по света по механизма „Магнитски“.

Тази неочаквана намеса на САЩ е смущение както за София, така и за ЕС, който до голяма степен продължава да си затваря очите за проблемите на върховенството на закона в България и непрекъснато налива средства. Според опозиционните политици и критиците еврофинансирането в крайна сметка попада в ръцете на бизнесмени, близки на властта.

Резултатите от изборите

Засега няма ясни признаци как ще завърши гласуването на 11 юли. Т.нар. партии от статуквото са силно отслабени, а според „Алфа Рисърч“ подкрепата към ГЕРБ е намаляла с 2 пункта след американските санкции. Като цяло проучванията сочат, че предстоящите избори вероятно ще приключат без явен победител.

Въпреки тази вълна от публични обвинения и санкциите на САЩ, все още не е сигурно, че страната е на ръба на чистия старт. Партиите за борба с корупцията и статуквото увеличават подкрепата си, но анкетните проучвания съвсем не гарантират, че те имат импулса да пометат вкоренената стара гвардия. Също така няма непосредствен признак, че ЕС скоро ще направи нещо, за да спре потока от европейски фондове.

Присъединяването на България към Европейската прокуратура поражда надежда сред критиците на Борисов, че новият орган може да поеме тежките дела за корупция в страната. Новият механизъм на Блока, обвързващ финансирането от ЕС с върховенството на закона, също може в крайна сметка да се превърне в инструмент за справяне със системната корупция.

ЕНП защитава ГЕРБ

След среща с Борисов в края на миналата година, Доналд Туск, президентът на най-голямото звено в Европейския парламент – Европейската народна партия (ЕНП), посочи необходимостта от „по-нататъшни реформи“. Той визира именно върховенството на закона, независимостта на съдебната система и борбата с корупцията. Групата на ЕНП в Европейския парламент обаче защити твърдо ГЕРБ.

Подкрепи Economic.bg