Великобритания намалява прага на заплащане на работещите мигранти

Годишното възнаграждение пада с близо 5000 паунда

Великобритания намалява прага на заплащане на работещите мигранти

Снимка: Pixabay

3707 ~ 2 мин. четене
Квалифицираните работници, идващи във Великобритания, трябва да печелят най-малко 25 600 паунда годишно, което е понижение на съществуващия праг. Това се казва в доклад на правителството, обявен днес, като предупреждава, че планираният основен ремонт на имиграционната система може да удари икономическия растеж, предава Reuters.

След като Великобритания напусне Европейския съюз в петък, правителството започва най-голямата промяна на британския граничен контрол от десетилетия, като слага край на приоритета, даван на мигрантите от блока, пред тези от други страни.

Консултативният комитет по миграцията – независим орган, който дава съвети на правителството, препоръча да се намали минималният общ праг на заплата за квалифицирани мигранти до 25 600 паунда годишно (от 30 000 паунда).

„Нашите препоръки вероятно ще намалят бъдещия растеж на населението и икономиката на Обединеното кралство в сравнение със свободата на движение, като се използват праговете за умения и заплати“, казва в изявление председателят на Комитета Алън Манинг. „Няма съвършена система и има неизбежни трудни компромиси“, допълва той.

От Комитета заявиха, че ако правителството иска да въведе система, базирана на точки, то трябва да позволи и маршрут за квалифицирани работници, които не са получили предложение за работа.

Учителите и здравните работници трябва да се възползват от по-ниски прагове на заплати въз основа на националната скала на заплатите, се казва в доклада.

Манинг каза, че предложенията ще доведат до много малко увеличение на БВП на глава от населението, както и производителност и леко подобряване на публичните финанси.

Но докато търсенето за държавната здравна служба, училищата и жилищата леко ще се облекчи, ще има засилен натиск върху социалните грижи, които разчитат на по-нископлатени служители.

Докладът препоръча правителството скоро да вземе решения относно имиграционната система на Великобритания, за да предостави на компаниите достатъчно време да се подготвят за въвеждането й през януари 2021 г., когато изтича преходният период след напускането на ЕС.
Коментари: 0