Великобритания тика цифровия данък в лицето на американския гняв

Лондон явно нехае, че тепърва предстоят преговори с Вашингтон за отношенията помежду им след Brexit

Великобритания тика цифровия данък в лицето на американския гняв

Снимка: БТА

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Дигитален данък
Великобритания тика цифровия данък в лицето на американския гняв. Това написа Financial Times по повод изказването на британския финансов министър Саджид Джавид по време на Световния икономически форум в Давос, че страната му все още планира въвеждането на новия вид налог, независимо от заплахите на САЩ за ответни тарифи. 
По думите на Джавид днес, Великобритания желае постигане на международно споразумение, но липсата на такова в момента няма да я откаже от въвеждането на налога на местно ниво. Той увери, че Лондон все още планира 2% дигитален данък за технологичните компании от април 2020 г. Новината идва на фона на предстоящите преговори между САЩ и Обединеното кралство за двустранна търговска сделка след Brexit. 
Според Вашингтон данъкът несправедливо дискриминира американските компании, сред които Google, Facebook и Amazon. Затова и администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля контра мерки – тарифи за производителите на автомобили във Великобритания, ако мярката все пак бъде прокарана. 
„Ние се консултирахме широко за данъка върху цифровите услуги и се стремим да го проектираме пропорционално“, обясни Джавид по време на форума в Давос. В същия панел участва и американският финансов министър Стив Мнучин, който отвърна, че Великобритания и САЩ ще „водят частни разговори“ по темата. 
„Смятаме, че дигиталният данък е дискриминационен по своя характер... ако хората искат произволно да облагат нашите цифрови компании, ние ще помислим за произволно облагане на автомобилните компании“, уточни Мнучин. Той предупреди, че плановете на европейските държави да прокарат такива налози ще си имат последствия. 
Сред амбицираните да го направят са например Франция и Италия. Подходът на Париж обаче претърпя известна промяна. Страната трябваше да въведе налога от 2020 г., но временно се отказа от плана си, поне в рамките на тази година, в очакване на нови глобални правила. Париж също получи заплахи от САЩ за тарифи върху вноса на емблематични луксозни стоки. 
Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) работи по модернизирането на глобалната данъчна система. Облагането на дигиталните компании е може би най-щекотливият въпрос, по който държавите все още не успяват да се разберат. По-рано френското правителство допусна възможността от създаването на данъчен хаос, ако американският президент продължи да упорства по темата. Опасенията са, че ако не се приемат скоро нови международно съгласувани правила, много държави може да въведат, всяка с по свое усмотрение и режим, отделни данъци, което ще утежни повече бизнеса.
Коментари: 0