Великобритания плаща по €77 на човек на ЕС, Норвегия – по €107

Българите на Острова няма от какво да се притесняват, категорична е Кристалина Георгиева

Великобритания плаща по €77 на човек на ЕС, Норвегия – по €107

Великобритания като член на ЕС плаща средно по 77 евро годишно на човек от населението. За сравнение Норвегия, която не е член на ЕС, но се ползва от достъп до вътрешния пазар, плаща средно по 107 евро на човек за година.

Това съобщи зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева пред bTV.

Два са вариантите на излизането на Великобритания от ЕС. Или избира да се ползва от предимствата на вътрешния пазар и при тези условия тя ще има и финансови отговорности към нас, или решава да бъде трета страна, да не се ползва от предимствата на общия пазар, обясни Георгиева.

Във втория случай държавата трябва да договори с ЕС своите търговски отношения. Първият вариант може би е по-бърз и лесен за договаряне, вторият вариант ще отнеме много повече време, добави еврокомисарят.

Когато гледаме на излизането от ЕС, за Великобритания в никакъв случай то не може да бъде мотивирано от това да спести пари, отбеляза тя.     

Георгиева напомни, че Великобритания е първата държава, която ще напусне съюза. Първо се очаква Англия да заяви, че излиза и след това се сформира комисия, която да проведе преговорите.

„Загубихме член на наш семейство и трябва да си дадем сметка защо това се случи“, коментира още зам.-председателят на ЕК.

Еврокомисарят смята, че една от причините за този изход от референдума е, че по-възрастните и хората извън големите градове не усещат или не осъзнават предимствата от членството в ЕС.

Според Георгиева разочарованието на хората идва и от многото кризи през последните 7-8 години, а има и вина на политиците, които не са успели на достъпен език да обяснят нуждата от съюза пред външните заплахи – конфликти, климатични изменения и др.

Кристалина Георгиева смята, че българите във Великобритания няма от какво да се притесняват, защото до излизането на страната от съюза има минимум 2 години. Тя не вижда проблеми и за бюджета на ЕС, който е разписан от 2020 г.

Георгиева уточни, че следващите седмици ще стане ясно дали ще има промени в българското председателство на ЕС, което по план трябваше да е в първите 6 месеца на 2018 г.

Коментари: 0