Разпадането на ЕС след Brexit e необратимо

Британската икономика влиза в криза, като тази от 2008 г., Великобритания може да се раздели

Разпадането на ЕС след Brexit e необратимо

Разпадането на Европейския съюз след излизането на Великобритания от него е практически необратимо. Това мнение изказа американският финансист и милиардер Джордж Сорос пред Project Syndicate.

„Сега катастрофалният сценарий, от който се страхуваха мнозина, се материализира, правейки разпадането на ЕС практически необратимо“, заяви Сорос.

„Великобритания и нейните граждани ще понесат сериозни лишения в краткосрочен и средносрочен план. Паундът спадна до 30-годишно дъно, а финансовите пазари ще останат в смут, докато се договаря дългият и сложен процес на политически икономически развод между Кралството и ЕС. Последиците за реалната икономика ще бъдат сравними с тези от кризата през 2007-08“, посочи милиардерът.

Процесът със сигурност ще бъде изпълнен с допълнителна несигурност и политически риск, защото това, което е заложено на карта, не е някакво реално или въображаемо предимство за Великобритания, а самото оцеляване на европейския проект.

Brexit ще отвори шлюзовете за други антиевропейски сили в съюза. Почти веднага след обявяването на резултата от референдума Националният фронт във Франция призова за Frexit, а холандският популист Герт Вилдерс – за Nexit (излизане на Нидерландия от ЕС, б.р.)“, обясни Сорос. 

Милиардерът изрази опасения за самото оцеляване на Великобритания. „Освен това самото Обединено кралство може да не оцелее. Шотландия, която гласува категорично да остане в ЕС, вероятно ще направи още един опит да спечели своята независимост, а в Северна Ирландия, която също подкрепи оставането, се заговори за обединение с Република Ирландия“, каза той.  

„Великобритания имаше най-добрата възможна сделка с ЕС, бидейки член на общия пазар, без да принадлежи към еврото и осигурявайки си редица други изключения от правилата на съюза. И все пак това не бе достатъчно да спре британския електорат да гласува за Brexit“, отбеляза Сорос.

По думите му излизането от ЕС ще засегне експортно ориентираните британски фирми, както и финансовите компании от Лондонското сити. Няма да бъде пощаден и имотният пазар.  

Причините за Brexit

Европейската миграционна криза и дебатът за Brexit се хранеха един от друг. Кампанията за напускане експлоатираше влошаващата се ситуация с бежанците – обрисувана чрез плашещите образи на хилядите лица, търсещи убежище, съсредоточени в лагера в Кале, които отчаяно искат да влязат във Великобритания с цената на всички възможни средства. Така подклаждаха страховете за неконтролирана имиграция от останалите държави членки на ЕС.

Европейските власти забавиха важни решения, свързани с миграционната политика, с цел да избегнат негативен ефект върху британския вот на референдума, като по този начин увековечиха сцени на хаос, като този в Кале.    

Решението на германския канцлер Ангела Меркел да отвори широко вратите на страната си за бежанците беше вдъхновяващ, но не добре обмислен жест, защото не отчете фактора на отдръпването. Внезапно наплив от мигранти, търсещи убежище, наруши всекидневния ритъм на живот на хората в целия ЕС.  

Липсата на адекватен контрол създаде паника, засягаща всички: местното население, органите, отговарящи за обществената безопасност, както и самите бежанци. Тя също така проправи пътя за бързия разцвет на ксенофобски антиевропейски партии – като партията за независимост на Обединеното кралство, която оглави кампанията за напускане, тъй като националните правителства и европейските институции изглеждаха неспособни да се справят с кризата.

По думите на Сорос ЕС е станал нефункциониращ и е престанал да удовлетворява нуждите и стремежите на гражданите си, но призова за подкрепа за реконструиране на съюза.

След Brexit всички ние, които вярваме в ценностите и принципите, че ЕС е създаден, за да помага, трябва да се обединим, за да го спасим, като го реконструираме изцяло. Убеден съм, че когато се проявят последиците от Brexit в следващите седмици и месеци, все повече и повече хора ще се присъединяват към нас, категоричен е милиардерът. 

Коментари: 0