Великобритания ще напусне митническия съюз на ЕС, увери Мей

Страната просто ще остане в него след декември 2020 г.

Великобритания ще напусне митническия съюз на ЕС, увери Мей

Снимка: БТА

800 ~ 1 мин. четене

Великобритания ще напусне митническия съюз на ЕС след Brexit. Това обяви премиерът Тереза Мей в София. Лондон обмисля единствено да удължи членството си във въпросния съюз след декември 2020 г.

Накарана да коментира информация в британските медии, че Великобритания ще поиска оставане в митническия съюз след края на преходния период след Brexit през 2020 г., Мей каза, че ще следва плана за излизане.

„Не. Обединеното кралство ще напусне митническия съюз, както напускаме Европейския съюз. Разбира се, ще преговаряме за бъдещи митнически споразумения с ЕС и вече съм набелязала три цели”, каза Мей пред репортери преди срещата ЕС-Западни Балкани в НДК.

По думите ѝ целите са следните: страната ѝ да има собствена търговска политика с държавите извън ЕС, търговията между Лондон и Брюксел да е безпроблемна и да не се въведе твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit.

Агенция Reuters обаче цитира източник, запознат с обсъжданията в Лондон. Този източник, пожелал анонимност, твърди, че решението на Великобритания да събира мита за ЕС за удължен период от време може да е част от опит на Мей за постигане на по-приемливо за британските депутати споразумение за оставане в митническия съюз.

Коментари: 0