Webit кани 5000 ученици на безплатна среща с бъдещето

Непосредствено след Webit.Festival ще се състои специалното събитие за младежи WebitX

Webit кани 5000 ученици на безплатна среща с бъдещето
1968 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Вече нищо от комиксите не е само на хартия, а е реалност. Хуманоидът София, станал първият в света робот с гражданство, персоналната летателна система Iron Man („Железният човек“) – велосипедът на бъдещето, и истински киборг („бъдещите подобрени хора“, които са симбиоза между човек и машина), са само  някои от най-любопитните изобретения, които над 5000 български ученици ще имат възможност да видят на живо. Това ще се случи в рамките на инициативата Webit.X на 27 юни от 19 часа в Зала „Арена Армеец“. 

Тя се случва и финансира от организаторите на международния бизнес форум Webit.Festival (25-27 юни) и със съдействието на Министерство на образованието (МОН) и Министерство на младежта и спорта (ММС). Присъствието на децата е напълно безплатно, а събитието бе обявено официално днес на специална пресконференция от ресорните министри и изпълнителният директор на Webit Пламен Русев.  

Идеята е да се организира едно своеобразно пътуване до бъдещето на младежи между 16 и 23 години с една цел, „а именно да ги вдъхнови и да им покаже онова, което се случва днес, за да са готови те за него след 5 години“, обяснява Пламен Русев. Според него така се създава нация от мечтатели и иноватори. 

По негови думи много малка част от изобретенията, които ще бъдат демонстрирани, са публични. Обикновено хората имат достъп до тях индиректно благодарение на медиите. Малцина обаче са онези, които са получавали възможността да ги видят на живо. 

Що се отнася до младежката аудитория, това е първото по рода си събитие за деца, казва Русев и допълва че то ще даде възможност на българските младежи да се докоснат до неща, които мнозинството от техните връстници в Европа и света биха видели евентуално по телевизия или онлайн. Нещо повече, присъстващите ще имат възможност за близък контакт и интеракция с някои от тези технологични постижения. 

Те например ще могат да си поговорят с хуманоида София, който стана първият в света робот, получил гражданство. Преди броени дни се сдоби и с кредитна карта на свое име – все придобивки, досега присъщи само на хората. За добро или не, те са вече се случват и на не човеци, а това от своя страна повдига множество въпроси за бъдещето. 

„Хубаво е тези младежи да го видят (роботът София, бел.р), да си поговорят с него“, смята Русев. Той вярва, че досега както с хуманоида, така и с другите изобретения ще наведе децата на нови мисли и ще открие пред тях по-широки хоризонти. 

Надеждата е чрез това събитие да се запали интересът на младежите към истинските актуалните теми на бъдещето, за да започнат те да мечтаят за него, както и да си обяснят защо например е ценно да учат математика или физика. 

Подборът на деца, които ще получат достъп до събитието, ще бъде извършен от МОН и по-специално с помощта на техните учители, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. 
Коментари: 0