Великобритания ще остане отворена две години след Brexit

Лондон има готовност да позволи на граждани от ЕС да влизат свободно в страната, но от Брюксел се готвят да ограничат свободното придвижване на британците в ЕС

Великобритания ще остане отворена две години след Brexit
2450 ~ 1 мин. четене

Британският премиер Тереза Мей е готова да предложи на гражданите на Европейския съюз свободно влизане във Великобритания до две години след Brexit. Това става ясно от планове, разработени от финансовия министър на страната Филип Хамънд, предава The Times.

Хамънд смята, че е подкрепен от всички министри в кабинета за сключване на преходно споразумение, след като Великобритания напусне ЕС през 2019 г. Нов имиграционен режим ще влезе в сила след двугодишния период.

В четвъртък обаче, добавя The Times, стана ясно, че Брюксел иска да ограничи свободното придвижване на британски граждани. Повече от милион британци, живеещи на континента, ще имат право да останат в страната, където пребивават, но ще загубят своето автоматично право да живеят или работят в друга страна-членка на ЕС.

Вестник The Guardian, позовавайки се на „високопоставен източник от кабинета”, пък пише, че границите на Великобритания могат да останат отворени три или дори четири години след Brexit.

Подкрепи Economic.bg